Een geschenk uit de hemel

Het verhaal van Henriette illustreert op prachtige wijze de uitleg over zelfeffectiviteit: zonder het vertrouwen iets met succes te kunnen afronden, beginnen mensen er vaak niet eens aan. Vertrouwen te kunnen slagen geeft de motivatie om er voor te gaan.

Henriette werkt zes jaar in een sector waar ze niet voor gekozen heeft. Aanvankelijk beleeft ze nog veel plezier, maar het werk gaat haar steeds meer moeite kosten. Steeds vaker komt ze thuis met het gevoel dat alle energie uit haar gezogen is. 

Hoewel haar verlangen naar een nieuwe uitdaging groeit, onderneemt ze hierop geen actie. Ze heeft geen idee welke stappen ze zou moeten zetten en gaat er bovendien vanuit dat geen werkgever een 57-jarige wil aannemen. 

Per toeval komt ze in gesprek met Marianne de Jonge. Marianne hoort haar vertellen dat ze niet verwacht in deze functie haar pensioen te kunnen halen en vraagt haar daarop door. Als Marianne haar overtuigt van de mogelijkheden, grijpt Henriette de kans op ander werk met beide handen aan en gaat een loopbaantraject in. 

Door de gesprekken met Marianne kijkt ze bewuster naar vacatures en vindt ze de moed om te solliciteren. Henriette werkt nu met veel plezier in een nieuwe functie. Omdat het tijdelijk werk is, lopen de gesprekken met Marianne nog even door. Henriette is vol vertrouwen dat zij die leuke baan zal vinden waar ze tot aan haar pensioen kan werken. Het loopbaantraject met Marianne kwam voor haar ‘als een geschenk uit de hemel’.