Werkfit: hoogopgeleid en autistische kandidaat

Coachen vanuit je specialisme en met een evidencebased aanpak. Elly de Jonge, id Plein partner regio Rotterdam, maakt deel uit van het expertteam stress en burnout. Zij geeft een praktijkvoorbeeld:

Een cumlaude afgestudeerde autistische kandidaat werkt al drie jaar als vrijwilligster bij een onderzoeksinstituut als zij wordt aangemeld voor een Werkfittraject. Als het gestelde doel om het vrijwilligerswerk om te zetten naar betaald werk niet lukt, richten we ons op betaald werk in de biologiesector. Als blijkt dat daar geen werk is, besluit de kandidaat tot omscholing in de ICT. We bezoeken IT Vitae, een organisatie die mensen met autisme opleidt in de IT. UWV vindt het te duur en geeft geen akkoord.

Mijn kandidaat is echter vastbesloten. Samen gaan we naar de Carrierebeurs in Amsterdam, dit levert diverse uitnodigingen op. Bij een verzekeraar is zij aangenomen. Na een interne IT opleiding van 2 maanden en een jaarcontract, heeft zij nu een vast contract. Als jobcoach begeleid ik haar vooral bij alles wat haar stress oplevert.

Dankzij haar vastberadenheid en een goede samenwerking met haar leidinggevende, arbeidsdeskundige UWV en de psycholoog heeft ze intussen haar draai gevonden. Ze kan goed met haar collega’s overweg, vindt het werk leuk en leert haar grenzen te bewaken. Dit jaar bouwen we de jobcoaching af. Heel af en toe heeft ze nog een terugval, maar haar uitstraling toont haar groeiende zelfvertrouwen.