Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Werkfit: Na burnout weer in beweging

Coachen vanuit je specialisme en met een evidencebased aanpak. Marieke Heida laat met een praktijkvoorbeeld zien hoe belangrijk het is om weer in beweging te komen.

Bij aanmelding voor Werkfit geeft UWV aan dat het gaat om “een lastig verhaal”. Een man van eind 50 zit er bij als een dood vogeltje. Na een aantal burnouts denkt hij niets meer te kunnen. Zijn eerste burnout ontstaat door de torenhoge werkdruk in een grafische baan. Daarna heeft hij jarenlang als koerier gewerkt, maar ook in dat werk kan hij de druk niet aan.

Tijdens de arbeidsmarktoriëntatie komt naar voren dat het grafische werk nog altijd enorm trekt. Ik adviseer hem om zijn netwerk aan te spreken, hij heeft nog contacten in de branche. Als hij zijn schroom overwint, heeft hij een goed gesprek met een netwerkcontact. Het leidt tot een snuffelstage en vervolgens een werkervaringsplek.

In de coaching is omgaan met werkdruk veelvuldig onderwerp van gesprek. Dit werk is minder stressvol, maar ook is zijn werkgever alert op mogelijke signalen en kan hij inmiddels zelf ook beter zijn grenzen aangeven. Via UWV mag hij twee relevante cursussen volgen. Vandaag is zijn eerste dag dat hij volledig aan het werk is.