3 kansen in de crisis: ondernemen in coronatijd

Succesvolle ondernemers zien onder alle omstandigheden kansen en weten die te verzilveren. Zelfs in crisistijd. Of corona jouw sector en bedrijf nu wel of niet hard raakt… denk in mogelijkheden. En betrek je personeel erbij: onderschat hun creativiteit niet. Bovendien vergroot je hun betrokkenheid en inzet. Dat is zeker nodig als je het roer volledig omgooit. We zetten drie kansen op een rij…

1. Vernieuw je diensten- of productenaanbod

Ben je onderscheidend? Kun je je diensten of producten ook (of nog meer) online aan de man brengen? Misschien moet het op een andere, opvallende manier. Er zijn tal van voorbeelden van ondernemers die de afgelopen maanden zo’n omslag hebben gemaakt en toch nog omzet scoren. Soms zelfs meer!

Zoals een restaurant dat nu themamaaltijden thuisbezorgt. Elke dag een typisch gerecht uit een ander land. De medewerkers brengen die in passende outfit rond, want de horecaondernemer snapt dat de beleving een belangrijk onderdeel is van uit eten gaan.

Bij een ander restaurant streamt de chef-kok wekelijks een kookshow. Klanten krijgen overdag de verse ingrediënten thuis en kunnen in hun eigen keuken live meekoken en vragen stellen. 

Met livestreams voor bedrijven organiseert een theater evenementen – voor hun medewerkers of hun klanten. Zo weet het een groter publiek te bedienen dan de dertig mensen die momenteel slechts in de zaal mogen. Een reclamebureau sprong in op de behoefte aan beschermingsmiddelen en bouwt nu perspex kuchschermen voor kassa’s en scheidingswanden in auto’s.

2. Zoek samenwerking met andere ondernemers

Samen sta je sterker. Ook als ondernemer. Samenwerking met collega’s uit je eigen branche ligt misschien voor de hand, maar durf ook verder te kijken. Over grenzen heen. Brainstorm bijvoorbeeld eens met ondernemers uit andere branches.

Zo zijn er dankzij corona mooie voorbeelden van samenwerking ontstaan tussen de culturele sector en horecabedrijven. En tussen restaurants en bedrijven die op hun terrein een drive thru konden opbouwen. Denk als horecaondernemer ook eens aan een verbond met bijvoorbeeld een retailer met een (leegstaande) grote winkel: Als je na de lockdown weer open mag, kun je dankzij die extra vierkante meters meer tafels plaatsen.

3. Houd medewerkers actief

Betrek medewerkers bij je plannen. Profiteer van hun kennis en ervaring. En zelfs als je geen kansen ziet om nieuwe markten aan te boren, is het zaak de medewerkers actief te houden.

Heb je NOW moeten aanvragen? Laat je mensen dan niet werkloos thuis zitten. Stimuleer hen om mee te bouwen aan het bedrijf of te investeren in hun eigen toekomstperspectief. Denk aan werkervaringsplaatsen, detacheren, oriëntatiestages… Er is meer mogelijk dan je denkt. Je hebt ook die inspanningsverplichting als het toch tot ontslagen komt. Je ontkomt niet aan de normale procedure en het UWV toetst ook nu of je als werkgever voldoende moeite hebt gedaan om de medewerkers naar nieuw werk te begeleiden.

Het is ook gewoon gunstig voor je bedrijf: als je na corona weer volop vooruit kunt, komen de nieuwe kennis en vaardigheden die je medewerkers hebben opgedaan ten gunste van de onderneming. Het is een kans om sterker uit de crisis te komen.

Het is ook goed voor henzelf: stel dat ontslag onvermijdelijk is, maken ze meer kans op de arbeidsmarkt. De rijksoverheid stimuleert mkb’ers met subsidies om beleid op te zetten voor duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. De beschikbare regelingen veranderen geregeld. Vraag ons naar de actuele mogelijkheden.

Maar attendeer medewerkers ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Stimuleer hen om na te denken over hun toekomst en zich te blijven ontwikkelen. Wijs hen op de hulp die ze daarbij kunnen krijgen. Bijvoorbeeld met het door de overheid vergoede Persoonlijk Ontwikkeladvies.

Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

Re-integratie 2e spoor

Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

Re-integratie 3e spoor

Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

Arbeidsdeskundig onderzoek

Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

WW - Casemanagement

Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

Loopbaancoaching

Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…