Bevlogenheid & Burn-out

“Totale quatsch” noemde Wilmar Schaufeli de uitkomst van een onderzoek naar burn-out onder jongeren. Een commercieel bureau had zichzelf aardig op de kaart gezet, toen de uitkomsten van een slecht uitgevoerd onderzoekje door landelijke dagbladen en tv-nieuwsrubrieken werd opgepikt. De factcheckers van de universiteit Leiden fileerden het verhaal en Schaufeli had er geen goed woord voor over. 

Maar zoals Mark Twain ooit schreef: “A lie can travel halfway around the world, while the truth is putting on his shoes.” Slecht onderzoek gaat ons niet helpen de vraagstukken op de arbeidsmarkt rondom stress en burn-out op te lossen. En hypes zoals Happiness Officers en Vind-je-passie-cursussen zorgen niet dat iedereen ineens fluitend naar zijn werk gaat. 

In deze editie van de collegereeks Zin en onzin binnen HRM gunt Schaufeli ons een blik in de wereld van onderzoek naar bevlogenheid op het werk en burn-out. Wat zijn de feiten en de mythes. Wat kan een HR-manager doen om kansen op burn-out te verminderen en bevlogenheid op de werkvloer te vergroten.