id Plein Blog - Post-COVID en re-integratie

Post-COVID  & Re-integratie: Waarom flexibiliteit de sleutel is voor succesvolle terugkeer naar werk

Als HR-professional weet je hoe belangrijk het is om medewerkers goed te begeleiden in hun re-integratietraject. Maar wanneer je te maken hebt met een medewerker die worstelt met Post-COVID, vereist dit extra aandacht, flexibiliteit en maatwerk. Bij id Plein, experts op het gebied van re-integratie en spoor 2 trajecten, begrijpen we als geen ander hoe complex en delicaat dit proces kan zijn. Daarom delen we in deze blog praktische tips en tricks om Post-COVID medewerkers optimaal te ondersteunen.

 

Wat is Post-COVID en waarom is flexibiliteit nodig?

Post-COVID is een verzamelnaam voor de langdurige klachten die sommige mensen ervaren na een besmetting met het coronavirus. Deze klachten kunnen variëren van vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen tot psychische klachten zoals angst of depressie. Het re-integreren van medewerkers die hiermee te maken hebben, vraagt om een flexibele aanpak en begrip van hun specifieke situatie.

Als werkgever speel je een cruciale rol in het re-integratieproces. Een vaste, uniforme aanpak werkt vaak niet bij Post-COVID, omdat elke werknemer andere klachten heeft die in intensiteit kunnen wisselen. Daarom is het essentieel om vanaf het begin een open dialoog te hebben en samen met de medewerker een re-integratieplan op maat te maken.

Hier zijn enkele concrete tips om je medewerkers goed te begeleiden:
  1. Stap voor stap terug naar werk

Re-integratie na Post-COVID moet geleidelijk en op maat worden uitgevoerd. Begin met het opstellen van een flexibel schema dat rekening houdt met de huidige belastbaarheid van de werknemer. Start met lichte taken en bouw de werktijden langzaam op, afhankelijk van het herstel van de medewerker.

Tip: Zorg voor een duidelijke evaluatie van de voortgang op regelmatige basis. Dit helpt om te bepalen wanneer de medewerker klaar is voor meer taken of uren.

  1. Creëer een open en begripvolle werkcultuur

Het is cruciaal om een open werkcultuur te bevorderen waarin medewerkers zich veilig voelen om te praten over hun klachten en grenzen. Post-COVID klachten kunnen grillig zijn; een medewerker kan de ene dag prima functioneren en de volgende dag uitvallen. Flexibiliteit en begrip van jou als HR-manager of leidinggevende kan stress bij de werknemer aanzienlijk verminderen.

Tip: Plan regelmatig check-ins waarin de medewerker eerlijk kan aangeven hoe het gaat, zonder druk om zich te verantwoorden.

  1. Maatwerk in spoor 2 Trajecten

In sommige gevallen kan een medewerker, ondanks alle inspanningen, niet terugkeren naar de oude functie. Dit kan met name bij Post-COVID voorkomen, doordat fysieke of mentale belasting te groot blijft. In dat geval is een goed spoor 2 traject van groot belang, waarbij wordt gekeken naar passend werk buiten de eigen organisatie.

Tip: Bij id Plein zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van medewerkers in spoor 2 trajecten, en hebben we ruime ervaring met het ondersteunen van Post-COVID medewerkers. Onze aanpak is persoonlijk en gericht op wat de werknemer wél kan, waarbij we rekening houden met alle beperkingen en mogelijkheden.

  1. Voorkom overbelasting

Een van de grootste risico’s bij Post-COVID is dat de medewerker te snel te veel wil doen, wat kan leiden tot terugval. Dit is vaak een lastig gesprek, omdat veel medewerkers zelf ook graag weer volledig willen functioneren. Daarom is het belangrijk om te blijven wijzen op de grenzen van wat haalbaar is.

Tip: Zet in op energiemanagement en bied eventueel een coach of fysiotherapeut aan om hierin te ondersteunen. Zo leert de medewerker beter om te gaan met energieverdeling over de dag.

  1. Ondersteun mentale gezondheid

Naast fysieke klachten, ervaren veel Post-COVID patiënten ook mentale uitdagingen zoals vermoeidheid, angst of concentratieproblemen. Het is belangrijk om hier oog voor te hebben en zo nodig ondersteuning aan te bieden in de vorm van coaching of bedrijfspsychologie.

Tip: Bied laagdrempelige toegang tot mentale gezondheidszorg aan, bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon, bedrijfsarts of externe coaches. 

 

Hoe id Plein kan helpen

Bij id Plein begrijpen we dat re-integratie na Post-COVID een complex proces is. Onze jarenlange ervaring in spoor 2 trajecten maakt ons de ideale partner om jouw medewerkers de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Wij werken samen met HR-afdelingen en leidinggevenden om op maat gemaakte re-integratietrajecten te creëren, waarin de gezondheid van de medewerker voorop staat.

Met onze sterke focus op persoonlijke begeleiding en duurzame inzetbaarheid zorgen we ervoor dat medewerkers met Post-COVID niet alleen de juiste stappen zetten, maar ook het gevoel krijgen dat ze worden gezien en gehoord.

Ben je HR-professional en heb je een medewerker met Post-COVID die moeilijk re-integreert? Of zoek je een expert in spoor 2 trajecten die met je meedenkt over een duurzame oplossing? Neem contact op met id Plein. Wij helpen je graag verder met de juiste begeleiding en oplossingen die leiden tot een succesvolle en duurzame terugkeer naar werk.

Bij id Plein zijn we dé experts op het gebied van re-integratie en spoor 2 trajecten. Onze persoonlijke aanpak en maatwerktrajecten bieden de juiste begeleiding voor werknemers met Post-COVID. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen ondersteunen. Samen werken we aan een succesvolle toekomst!

Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

Re-integratie 2e spoor

Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

Re-integratie 3e spoor

Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

Arbeidsdeskundig onderzoek

Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

WW - Casemanagement

Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

Loopbaancoaching

Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…