id Plein - Blog

Zo organiseer je een succesvolle en belastingvrije voetbalpool op het werk tijdens het EK 2024!

Met de start van het EK 2024 is het tijd om weer massaal voetbalpools op het werk te organiseren. Dit soort pools zijn een geweldige manier om teamgeest te versterken en de spanning rond het toernooi te verhogen. Toch zijn er enkele aandachtspunten waar HR-adviseurs en organisatoren rekening mee moeten houden om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

 

Belangrijke fiscale regels voor werkplekpools

 

Een voetbalpool organiseren is in de meeste gevallen puur voor de lol en zonder complicaties. Echter, zodra het prijzengeld € 450 of meer bedraagt, komt de belastingdienst om de hoek kijken met de verplichting kansspelbelasting te betalen. Deze belasting bedraagt ongeveer 30% van het prijzengeld. 

 

Geen actieve controle, maar wel voorzichtigheid

 

In 2014 gaf de toenmalige staatssecretaris Wiebes aan dat de Belastingdienst niet actief zou controleren op voetbalpools bij bedrijven of vriendenclubs. De prioriteiten van de Belastingdienst lagen destijds elders. Ondanks deze geruststelling, is het belangrijk om de regels te volgen om verrassingen te voorkomen.

 

Handige itps voor een zorgeloze pool

 

  1. Houd prijzen onder € 450:  Zorg dat het totale prijzengeld of de waarde van prijzen onder de € 450 blijft. Dit voorkomt de verplichting kansspelbelasting af te dragen.
  2. Laat collega’s de pool organiseren: De pool moet door een collega worden georganiseerd en niet door de werkgever zelf. Dit voorkomt dat er een link wordt gelegd tussen de pool en de werkgever.
  3. Beperk deelnemers tot collega’s: Alleen medewerkers mogen deelnemen aan de pool. Het inschakelen van externe deelnemers zoals klanten of leveranciers kan fiscale complicaties veroorzaken.
  4. Prijs in geld of natura: Of de prijs nu geld, een product, of een dienst is, zodra de waarde € 450 of meer bedraagt, geldt de kansspelbelasting.

 

Wanneer betaalt u geen kansspelbelasting?

 

Onder bepaalde voorwaarden zijn prijzen bij besloten kansspelen onbelast:

– De pool wordt georganiseerd in een zeer beperkte kring.

– Alleen de leden van deze groep mogen deelnemen.

– De organisator komt uit de groep zelf.

 

Fiscale gevolgen voor werkgevers

 

Bij een inleg of als de werkgever een prijs beschikbaar stelt, moet bij een waarde boven € 450 kansspelbelasting worden afgedragen. Als de prijs door de werkgever wordt verstrekt, moet hier ook loonbelasting over worden betaald.

 

Voorkom loonbelasting

 

Om loonbelasting te vermijden, mag er geen directe link zijn tussen de pool en de dienstbetrekking:

– De pool moet een initiatief zijn van de werknemers.

– De inleg en prijzen moeten uit de groep komen, zonder inmenging van de werkgever.Voetbalpools kunnen de sfeer op de werkvloer aanzienlijk verhogen tijdens het EK 2024. Door de fiscale regels in acht te nemen en de pool in besloten kring te houden, kunnen verrassingen met de Belastingdienst worden voorkomen. Zorg ervoor dat de prijzen onder de grens van € 450 blijven en dat de organisatie in handen van een collega ligt. Zo houdt u de voetbalpool leuk en belastingvrij!

 

Volg deze tips en geniet zorgeloos van de spanning en het plezier dat het EK met zich meebrengt!

Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

Is frequent (kort)verzuim reden voor ontslag?

Frequent (kort)verzuim: een term die HR-managers vaak als een rode vlag zien. Als HR-manager ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen van frequent (kort)verzuim. Deze vorm van afwezigheid kan de productiviteit van je team ondermijnen

Lees meer

Re-integratie 2e spoor

Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

Re-integratie 3e spoor

Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

Arbeidsdeskundig onderzoek

Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

WW - Casemanagement

Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

Loopbaancoaching

Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…