Als HR-manager weet je dat de arbeidswereld vaak meer lijkt op een circus dan op een kantoor. En wat gebeurt er wanneer ziekte en vakantie samen in de piste verschijnen? Precies, een heleboel acrobatiek om alles netjes te regelen. Hier is je gids om deze trapezetoer zonder net succesvol te volbrengen.
Vakantie tijdens ziekte: De opbouw gaat gewoon door!
Ook als je werknemer ziek is, blijft hij vakantiedagen opbouwen. Dit betekent dat je werknemer, wanneer hij besluit een paar dagen “uit te rusten” van zijn ziekte, je die dagen als vakantiedagen mag afschrijven. Behalve natuurlijk als hij medisch kan aantonen dat hij te ziek is om zelfs maar te denken aan vakantie vieren. Ja, je leest het goed. Een medische verklaring om te bewijzen dat Netflix kijken niet lukt!
Minder loon, minder vakantiedagen
Wanneer een werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt en daardoor minder of geen loon ontvangt, vermindert dit ook zijn vakantieaanspraken. Dus nee, stiekem vakantie vieren terwijl je zogenaamd ziek bent, loont niet.
Ziek tijdens vakantie: Geen vakantie!
Mocht je werknemer ziek worden tijdens zijn vakantie, dan tellen die dagen niet als vakantiedagen. Tenzij hij vrijwillig besluit dat het toch wel prima is zo. De kans dat dit gebeurt? Laten we zeggen, even groot als het winnen van de loterij.
Ziekmelden vanuit het buitenland? Doktersverklaring graag!
Je werknemer meldt zich ziek vanuit het buitenland? Als werkgever kun je vragen om een officiële doktersverklaring aan de bedrijfsarts. Dus geen smoesjes meer over mysterieuze tropische ziekten zonder bewijs.
Vakantieverzoek van een zieke werknemer
Een zieke werknemer die op vakantie wil, moet dit eerst met jou overleggen. Vervolgens is het aan de bedrijfsarts om te beslissen of die vakantie niet schadelijk is voor het herstel. Dus nee, een zieke werknemer op een skivakantie zonder overleg zit er niet in.
Vakantie opnemen tijdens ziekte? Kassa!
Een zieke werknemer die vakantie opneemt, krijgt 100% loon uitbetaald, zelfs als hij normaal slechts 70% ontvangt vanwege ziekte. Een beetje zoals een loterij winnen, maar dan met de zegen van HR.
Ziekte- als vakantiedagen aanmerken? Met toestemming!
Je mag ziektedagen als vakantiedagen aanmerken, maar alleen met instemming van de werknemer of als het schriftelijk is vastgelegd. Vergeet niet dat werknemers altijd recht hebben op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen. Dus maak die afspraken duidelijk en vermijd verrassingen.
Verstrijken van vakantiedagen
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli van het volgende jaar. Maar let op, je moet je werknemer hier tijdig schriftelijk aan herinneren. Anders blijven die dagen gewoon staan.
Bovenwettelijke vakantiedagen
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Ziek zijn verlengt deze termijn niet, maar de werknemer kan de verjaring wel stuiten en de vijf jaar opnieuw laten beginnen.
Na twee jaar ziekte: vakantie blijft recht
Ook als na twee jaar de loonbetalingsplicht eindigt, maar de arbeidsovereenkomst nog bestaat, kan de werknemer vakantiedagen opnemen tegen 100% uitbetaling. Want vakantie blijft een heilig recht, zelfs voor langdurig zieken.
En tot slot, uitzonderingen
Voor elke regel bestaat een uitzondering, een disclaimer. Dus houd altijd rekening met de fijne nuances en individuele gevallen.
Met deze gids ben je klaar om de circusacts van vakantie en ziekte moeiteloos te coördineren. Zet je HR-hoed op, pak je zweep (of liever niet), en leid deze show met flair! En wie weet, krijg je zelf ook nog eens de kans om van een zorgeloze vakantie te genieten.