Welke coachmethode werkt het best?

Wat werkt in coaching? Nieuwe inzichten uit internationaal onderzoek


Bij id Plein streven we er naar om evidence based te werken, oftewel Werken op basis van de best beschikbare kennis. Niet omdat het een modeterm is, maar omdat we het naar onze kandidaten én opdrachtgevers verplicht zijn om goed werk te leveren. Coaching is een essentieel onderdeel van veel re-integratietrajecten. Het helpt mensen inzicht te krijgen, doelen te formuleren en – waar nodig – gedrag aan te passen om die doelen te bereiken.

Wetenschappelijk onderzoek is niet 1-2-3 te vertalen naar de dagelijkse coach praktijk. De vaak engelstalige artikelen zijn taaie kost voor niet-wetenschappers. Gelukkig zijn er mensen als Erik de Haan, die overzicht aanbrengt in tientallen internationale studies en daaruit de rode draad weet te halen. In een recent artikel vat hij het huidige bewijs samen over wat coaching effectief maakt.

En wat iedereen wil weten: welke methode werkt het beste?

Het antwoord is enigszins teleurstellend voor de perfectionisten onder ons: alle professionele coachmethoden werken ongeveer even goed. Of het nu gaat om oplossingsgericht coachen, GROW, relationele modellen of psychodynamische benaderingen – geen enkele methode blijkt significant effectiever dan een andere.

Het blijkt dat het niet de methode zelf is die het verschil maakt, maar de manier waarop de coach werkt. Drie factoren blijken keer op keer doorslaggevend:

      1. De werkrelatie tussen coach en coachee: vertrouwen, veiligheid, en gezamenlijke doelen.

      1. Congruentie: de coach is authentiek en handelt in lijn met eigen overtuigingen.

      1. Ideologie: de coach werkt vanuit een duidelijke visie op verandering en coaching.

    Pas je stijl aan op de hulpvraag en emotie van de coachée

    Erik de Haan laat zien dat het effectief is om je aanpak af te stemmen op de emotionele staat van de coachée. Zijn advies:

    Emotie of onderliggende angst Aanpak die werkt
    Angstig, onzeker Problem-focused coaching
    Verdrietig, moedeloos Solution-focused coaching
    Boos, gefrustreerd Insight-focused coaching
    Te zelfverzekerd, defensief Person-focused coaching

    Coaching wordt effectiever als de coachée actief kan meedenken over de vorm en inhoud van het traject. Dit vergroot het eigenaarschap, en dat leidt aantoonbaar tot betere resultaten.

    Wat betekent dit voor de praktijk?

    Voor coaches is dit waardevolle informatie. Je hoeft dus niet per se de “juiste” methode hoeft te hanteren, zolang je werkt vanuit verbinding, overtuiging en flexibiliteit. Blijf trouw aan je stijl, maar wees bereid af te stemmen op de behoefte van je coachée.

    Of, zoals De Haan het stelt: “Je bent het sterkst in de methode waarin je zelf gelooft. En je vergroot je effectiviteit door je aanpak af te stemmen op de persoon tegenover je.”


    📚 Bron
    Erik de Haan (2024). How Can Coaches Choose Their Approach and Their Interventions Based on the Evidence We Now Have?
    Consulting Psychology Journal, 77(1), 84–98.
    Volledige tekst: https://doi.org/10.1037/cpb0000276

    Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn

    Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

    Re-integratie 2e spoor

    Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

    Re-integratie 3e spoor

    Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

    Arbeidsdeskundig onderzoek

    Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

    Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

    Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

    WW - Casemanagement

    Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

    Loopbaancoaching

    Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…