Vijf manieren voor een succesvolle outplacement

Er zijn vele manieren waarop u afscheid kunt nemen van uw loyale medewerker. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw vertrekkende medewerker weggaat als een ambassadeur van uw organisatie? De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het vinden van werk na ontslag. Wat zijn effectieve methoden om uw werknemer naar werk te begeleiden?

  1. Outplacement werkt. Zonder hulp bij het vinden van een nieuwe baan, duurt het gemiddeld langer voor iemand aan het werk is. De inzet van een outplacementtraject en scholing blijkt een effectief middel te zijn.
  2. Vroeg starten voorkomt langdurige werkloosheid. In de eerste 4 maanden na het begin van de werkloosheid vindt 55% van de mensen een baan. In het eerste jaar vindt 60% een baan. Na de vierde maand kwam in de onderzochte groep nog maar 5% aan de slag. De keuze van veel ontslagen werknemers om het eerst even rustig aan te doen na het ontslag, heeft dus mogelijk dramatische gevolgen. Een werknemer die denkt eerst even op vakantie te gaan, en daarna om zich heen te gaan kijken, komt zo bedrogen uit.
  3. Korte trajecten zijn effectiever. Het eindpunt van een traject wordt vaak als doel beschouwd. Mensen gaan rustig aan de slag en tegen de tijd dat de deadline nadert, zetten ze de vaart er in. Door inzet van kortere trajecten van zes maanden, of beter nog, van 3 maanden, komen werkzoekenden sneller in beweging. Een sneller resultaat ligt in het verschiet. Het is beter te starten met 3 maanden, en eventueel een verlenging in te zetten.
  4. Focus op de oplossing, niet het probleem. Het lijkt zo logisch. Toch wordt in veel trajecten om mensen aan het werk te krijgen gefocust op de belemmeringen, de rouw, en de beren die de werkzoekende ziet op de weg. Door structureel te richten op oplossingen, kansen en nieuwe mogelijkheden, verdwijnen sommige problemen als sneeuw voor de zon. Andere blijken beter aan te pakken vanuit een positie waarin er al een nieuw perspectief is gecreëerd.
  5. Bespaar op maandsalarissen, niet op de transitievergoeding. Een bedrijf dat afscheid moet nemen van medewerkers hoopt vaak zo min mogelijk transitievergoeding uit te keren. Regelingen om mensen snel uit te laten stromen, pakken meestal verkeerd uit. Als een werknemer recht heeft op een transitievergoeding, zal hij in de regel alles doen om die te krijgen. Het vooruitzicht van een groot bedrag als genoegdoening, om een nieuwe start te maken, of gewoon voor een vette vakantie, staat de ratio in de weg. Alleen door, op basis van bovenstaande tips, te koersen op een snelle uitstroom van de kandidaat, kun je kosten besparen.

Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

Re-integratie 2e spoor

Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

Re-integratie 3e spoor

Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

Arbeidsdeskundig onderzoek

Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

WW - Casemanagement

Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

Loopbaancoaching

Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…