Hoe kies je jouw ideale loopbaancoach?

Op 17 september gaat hij van start: de week van de loopbaan. Een week waarin je een gratis adviesgesprek kunt krijgen bij loopbaanprofessionals in het hele land. Vanuit id Plein rollen de volgende partners de rode loper voor je uit: Jaap van Ringen (Delft), Patricia Deul (Rotterdam), Conny van Leeuwen-Baart (Leiderdorp), Det van Rooij (Amsterdam), Thea van der Wallen (Zoetermeer), Marja Bleijerveld-Hauer (Nieuwegein) en Marjolein Kalter (Utrecht).

Heb je er wel eens over gedacht om een loopbaancoach te raadplegen, omdat je vragen hebt over je huidige baan? Of ben je dringend op zoek naar een nieuwe job? Dan is dit je kans. Tijdens de week van de loopbaan stellen loopbaanprofessionals hun praktijk open voor een gratis kennismakingsgesprek. Maar Nederland heeft veel coaches, heel veel coaches. Sommige schattingen hebben het over 40.000. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. Vind in die overdaad maar eens de coach die jou het beste verder helpen kan. Daarom hier een paar tips die je kunnen helpen bij je keuze.

Tip 1: kies voor een specialist. 

Als je al een concrete loopbaanvraag hebt, of ergens mee worstelt, dan is de keuze relatief makkelijk. Ga op zoek naar een specialist op dat terrein. Een hartoperatie laat je doen door een hartchirurg, en je Peugeot krijgt de beste onderhoudsbeurt in een Peugeot garage. Voor zoiets belangrijks als je loopbaan neem je dan ook niet met minder genoegen.

Zoek je gewoon een baan, kies dan een coach met een praktische, doelgerichte aanpak. Heb je veel last van stress door werk of privé, praat dan eens met een stress of burnout specialist. Is het een fysieke of psychische beperking die het vinden of behouden van werk lastig maakt? Ook daar zijn specialisten voor te vinden. Sommige loopbaancoaches presenteren zich als alleskunners en profileren zich met tientallen specialismen op hun website, maar je kunt jezelf afvragen hoe realistisch dat is.

Tip 2: kies voor een aanpak die werkt. 

Iedereen mag zich coach noemen, en daardoor is er heel wat kaf onder het koren. Helaas is er nog niet zo heel veel bekend over welke methoden het beste werken in loopbaancoaching. Wel bekend is dat veel theorieën en methoden die toegepast worden niet echt werken. Of ja, ze werken wel, maar alleen als de coach en de kandidaat daarin geloven. Wij hebben “een gouden lijst” gemaakt met methoden en theorieën waarvan bewezen is dat ze effectief zijn, en “een groene lijst” met methoden die nog niet genoeg onderzocht zijn, maar in de praktijk hun waarde hebben bewezen. Op “de zwarte lijst” staan methoden en theorieën die niet werken. Kom je een methode tegen die op geen van deze lijsten staat, vertel het me, dan vertel ik je graag wat we erover weten.

Tip 3: kies voor een coach met een relevant netwerk. 

Zeker als je een baan zoekt in een bepaalde branche is het waardevol als je coach een netwerk in die branche heeft. Loopbaancoaches hebben vaak al honderden mensen geholpen met het vinden van een baan. Daardoor hebben ze goede contacten bij werkgevers, en met degenen die ze aan het werk geholpen hebben. Een kruiwagen maakt het altijd net iets makkelijker om aan tafel te komen. Een enkele coach is zo goed in netwerken, dat die overal binnen komt. Die coaches profileren zich dan vaak als jobhunter. Staat jobhunting niet als specialisme benoemt, vraag dan altijd naar het netwerk van de coach.

Tip 4: kijk of het klikt. 

Ga in ieder geval met twee coaches het gesprek aan, voor je een keuze maakt. In de meeste gevallen zul je best goed met een coach uit de voeten kunnen. Het is immers hun vak om je op je gemak te stellen en vooral ook goed te luisteren. Maar klikt het niet, dan kun je beter niet aan het traject beginnen. Dat zegt nog niets over de kwaliteit van die coach, maar uit onderzoek blijkt dat de kans op een slecht resultaat dan groter is. Bovendien, wie heeft er nu zin om vaker langs te gaan bij een coach met wie het niet klikt?

Hopelijk maken deze tips het iets makkelijker om een loopbaancoach te kiezen. Graag horen we wat je ervaringen zijn, ook als de tips voor jou niet blijken te werken. Of als je een gouden tip hebt die jou heeft geholpen de juiste coach te vinden.

Vond je dit interessant? Delen wordt zeer gewaardeerd :-)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blogs over re-integratie, spoor 2 en evidence based werken in coaching en HR

Re-integratie 2e spoor

Spoor 2 biedt geen ruimte voor amateurisme! Re-integratie spoor 2 is een specialisme. Een traject dient nauwgezet aan alle..

Re-integratie 3e spoor

Investeer in het verhogen van de belastbaarheid van ex-werknemers in de WGA! id Plein biedt ex-werknemers met benutbare…

Arbeidsdeskundig onderzoek

Snelle en deskundige afhandeling! Niet alleen voor de gezondheid van uw werknemer, maar vooral ook om de voortgang van de…

Duurzame inzetbaarheid - Loopbaan APK

Onderdeel van een efficiënt duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de Loopbaan APK. Een periodiek moment om de ontwikkeling en…

WW - Casemanagement

Het doel is een zo kort mogelijke weg naar nieuw werk. id Plein bepaalt in overleg met de organisatie en de (ex-)medewerker…

Loopbaancoaching

Zit je carrière op slot en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het is heel goed mogelijk dat je jezelf na…